Wat is mortex: de decoratieve pleister

Wil u, net als bij beton ciré, een authentieke betonlook creëren in uw interieur? Zoek niet langer, mortex is de oplossing! Maar wat is mortex precies en waarom wordt het steeds populairder in de wereld van interieurdesign? Ontdek in dit artikel alles over deze decoratieve techniek.

Wat is mortex?

Samenstelling

Mortex is een hoogwaardig, decoratief afwerkingsmateriaal dat de eigenschappen van cement, hars, en andere natuurlijke mineralen combineert. De exacte samenstelling varieert van fabrikant tot fabrikant, maar dit zijn alvast de basisingrediënten:

 • Cement: dit is een belangrijk bestanddeel dat zorgt voor de stevigheid en duurzaamheid van mortex.

 • Kalk: mortex is een minerale micro mortel die voornamelijk bestaat uit natuurlijke kalk. Die grondstof wordt vaak toegevoegd om de textuur en het uiterlijk van het oppervlak te verbeteren. Het draagt ook bij aan de hechting van het product.

 • Harsen: fijne harsen worden toegevoegd om flexibiliteit aan het eindproduct te geven. Deze harsen kunnen ook de waterdichtheid verbeteren en bijdragen aan de gladheid van het oppervlak.

 • Extra toevoegingen: afhankelijk van het specifieke merk en de formule kunnen er verschillende additieven worden toegevoegd, zoals pigmenten voor kleur, vulstoffen voor textuur, en andere chemicaliën. Dit alles om de eigenschappen van het materiaal te verbeteren.

De pleister aanbrengen

Mortex aanbrengen vereist een zorgvuldige voorbereiding en nauwkeurigheid. Daarom raden wij aan om deze arbeidsintensieve klus over te laten aan de professionals van Schilderwerken Vroman. Dankzij de juiste producten en allerlei moderne technieken wordt de pleister op de correcte manier aangebracht, wat productverspilling voorkomt.

Mortex aanbrengen bestaat uit een paar belangrijke stappen:

 1. Ondergrond voorbereiden: mortex is het soort pleister dat op alle mogelijke ondergronden kan worden aangebracht, van een klassieke tegelwand tot meubels. Toch is het erg belangrijk om het werkoppervlak voor te bereiden, ongeacht de ondergrond. 

 2. Mortex-mengel voorbereiden: tijdens deze stap wordt het poeder met water gemengd met een elektrische mixer.  

 3. Eerste laag aanbrengen: dan is het tijd om de eerste technische laag aan te brengen. Hierbij is het erg belangrijk dat de laagdikte overal dezelfde is.

 4. Schuren: wanneer de eerste, dunne laag droog is, worden oneffenheden weggewerkt met schuurpapier.

 5. Tweede laag aanbrengen: het is voldoende om slechts twee technische lagen aan te brengen van het product. Indien nodig kunnen er nog enkele decoratieve lagen worden toegevoegd.

 6. Textuur creëren: wanneer de laag nog nat is, kan de vakman eventueel een spaan of spons gebruiken om speciale effecten te creëren.

 7. Afwerking: nadat de mortex volledig is opgedroogd, wordt het oppervlak gepolijst met een schone doek of spons om de gewenste glans en afwerking te bekomen.

 8. Bescherming: als laatste wordt een beschermende laag aangebracht om de ondergrond te beschermen tegen vlekken, vocht of scheuren. Deze nabehandeling is van cruciaal belang.

Voordelen

Het product kent heel wat voordelen. Daarom is het zeker de moeite waard om er gebruik van te maken tijdens uw renovatie.

 • Fijnheid: de deeltjes in mortex zijn erg fijn, wat bijdraagt aan een gladde afwerking van het oppervlak.

 • Decoratieve mogelijkheden: mortex kan verschillende texturen en afwerkingen aannemen, waardoor het geschikt is voor diverse decoratieve toepassingen.

 • Duurzaamheid: mortex staat bekend om zijn duurzaamheid, waardoor het geschikt is voor vloeren en andere oppervlakken die onderhevig zijn aan dagelijks gebruik.

 • Waterdichtheid: afhankelijk van de formulering kan de pleister ook waterdicht zijn. Daarom is mortex uitermate geschikt voor gebruik in natte ruimtes zoals badkamers.

Mogelijke toepassingen

Naadloze wandafwerking

Mortex is ideaal voor het creëren van naadloze wanden die zorgen voor een ruimtelijk en modern gevoel. Of het nu gaat om een volledige kamer of een accentmuur, mortex voegt een eigentijdse flair toe.

Stijlvolle vloerafwerking

Laat uw interieur spreken met mortex vloer. Het materiaal is niet alleen duurzaam, maar ook geschikt voor vloerverwarming, waardoor uw ruimte een comfortabel en stijlvol karakter krijgt.

Onderhoudsvriendelijke badkamers

Een mortex badkamer? Absoluut! De waterdichte betonlook is perfect voor al uw badkamertoepassingen. Denk aan naadloze douchewanden, elegante vloeren en verfijnde wastafelbladen. Zeg voor altijd vaarwel tegen vochtproblemen dankzij het waterdicht materiaal.

Creatieve meubelstukken

Pimp uw meubelstukken met mortex. Of het nu gaat om keukenbladen, tafels of zelfs unieke kunstwerken, mortex voegt een eigentijdse en duurzame dimensie toe. Mortex bestaat in diverse kleuren en past zich volledig aan aan uw visie.

Mortex bij Schilderwerken Vroman

Benieuwd naar wat mortex voor uw project kan betekenen? Neem contact op met Schilderwerken Vroman voor deskundig advies. Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden, ideeën te bespreken en een op maat gemaakte offerte op te maken die aansluit bij uw behoeften. We nodigen u uit om de mogelijkheden van Mortex te verkennen en samen met ons een aantrekkelijk, duurzaam interieur te creëren.

Bij Schilderwerken Vroman combineren we vakmanschap met creativiteit. Laat ons uw ruimte transformeren en ontdek de magie van mortex.

Professionele schilder inhuren? Neem contact op met Spuitwerken Vroman!

Als je op zoek bent naar hoogwaardig lak- of schilderwerk voor jouw project, dan ben je bij Spuitwerken Vroman aan het juiste adres. Onze ervaren professionals leveren kwaliteitsvol lakwerk voor een transparante en eerlijke prijs.

Dus ben je van plan om jouw interieur items te laten schilderen of lakken? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en ontdek hoe we jouw project naar een hoger niveau kunnen tillen!