Alles over de microcement gietvloer: eigenschappen, voordelen en kosten

Op zoek naar een vloer die zowel stijlvol als praktisch is? Een microcement gietvloer biedt een strakke uitstraling, duurzaamheid en is onderhoudsvriendelijk. Ontdek de eigenschappen, de toepassingen en het kostenplaatje. En weet daarbij dat je altijd bij Vroman terecht kunt met al je vragen over microcement of andere decoratieve technieken

Goed om te weten...

 • Microcement staat ook wel bekend als mortex, microtopping of Forcrete. Dus de kans bestaat dat je microcement kent onder een andere naam.
 • Microcement is een slijtvaste, hygiënische en veelzijdige keuze voor vloeren en wanden met een breed scala aan kleuren en texturen.
 • De toepassing is veelzijdig en kan over bestaande oppervlakken worden aangebracht, wat sloopwerk overbodig maakt en ideaal is voor renovaties.
 • Onderhoud van microcementvloeren is eenvoudig en de kosten kunnen voordeliger uitvallen bij grotere oppervlakken.

Bij Vroman zijn we experts in microcement en staan we steeds voor je klaar. Contacteer ons vrijblijvend of vraag een gratis offerte aan.

microcement vloer prijs

De stijl en charme

Microcement vloeren hebben een unieke charme die moeilijk te evenaren is. Ze hebben een naadloze en sterke afwerking die bijdraagt aan een schone en hygiënische woonomgeving, waardoor ze een geliefd vloermateriaal zijn. Bovendien zorgt het naadloze karakter van microcement voor een gevoel van ruimtelijkheid in elke ruimte. Door de naadloze overgangen lijkt elke ruimte groter, wat bijdraagt aan een gevoel van luxe en openheid.

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van microcement is de veelzijdigheid in kleur en textuur. Microcement kan in vele kleuren worden aangebracht, waaronder natuurlijke tinten zoals grijs en bruin, die een robuuste en elegante look geven. Daarnaast is microcement een sterk en robuust materiaal, maar toch comfortabel om op te lopen, wat het zowel een praktische als comfortabele keuze maakt voor consumenten.

Wat is een microcement gietvloer?

Microcement is een dunne decoratieve betonlook coating. Het bestaat uit cement, kunsthars en minerale pigmenten. Het heeft een naadloos karakter, wat bijdraagt aan een strakke en moderne uitstraling. Dit betekent dat er geen voegen of naden zijn waar vuil en bacteriën zich kunnen ophopen, waardoor een microcement vloer een hygiënische keuze is.

De dikte van de afwerklaag van microcement ligt tussen de 1 en 3 mm, wat aanzienlijk dunner is in vergelijking met traditionele betonlagen of tegels. Een ander groot voordeel van laag microcement is dat het kan worden aangebracht op bijna alle soorten ondergronden, zoals dekvloermortel, cementmortel en bestaande tegels, mits de ondergrond stabiel is. Dit betekent dat je geen bestaande vloer hoeft te verwijderen of voor te bereiden voordat je microcement aanbrengt, wat tijd en geld bespaart. In dit proces wordt microbeton aangebracht als een dunne laag op de ondergrond.

Waarom kiezen voor microcement?

Als je op zoek bent naar een vloer die zowel stijlvol als praktisch is, dan is microcement een uitstekende keuze. Een van de grootste voordelen van microcement is de slijtvastheid, wat bijdraagt aan de lange levensduur ervan. Het is zeer bestand tegen krassen. Of je nu kinderen, huisdieren, of gewoon een druk leven hebt, je kunt erop vertrouwen dat je microcement vloer bestand is tegen de dagelijkse slijtage.

Bovendien is het onderhoud van microcement vloeren eenvoudig en kost weinig tijd. Regelmatig dweilen met warm water en milde zeep is voldoende om je vloer er op zijn best uit te laten zien. Bovendien is microcement een zeer veelzijdig materiaal dat kan worden toegepast in diverse ruimtes, inclusief natte ruimtes zoals badkamers, en het is ook geschikt voor het renoveren van bestaande oppervlakken. En als bonus zijn de hygiënische eigenschappen van microcement ideaal voor een gezondere woonomgeving, doordat het stof- en vuilafstotend is en huisstofmijt geen kans geeft.

De toepassing van microcement in verschillende ruimtes

Microcement is een zeer flexibel materiaal dat kan worden toegepast op een breed scala aan oppervlakken. Het kan worden toegepast op:

 • wanden

 • vloeren

 • plafonds

 • zowel binnen als buiten

Microcement is geschikt voor decoratieve en sfeerbepalende ruimten zoals winkels. Dit betekent dat je met microcement een consistente stijl en uitstraling door je hele huis of bedrijf kunt creëren, van de woonkamer en keuken tot de badkamer en zelfs de patio. In deze context is het belangrijk te vermelden dat microcement staat voor kwaliteit en duurzaamheid.

Microcement is bijzonder geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers, maar ook voor commerciële ruimtes zoals winkels, kantoren en horecazaken. En het stopt niet bij vloeren en wanden - microcement kan ook worden gebruikt voor het bedekken van oppervlaktes zoals trappen en keukenbladen, en het kan zelfs aangebracht worden op meubels, wat bijdraagt aan een originele uitstraling. Daarnaast is het mogelijk om verschillende texturen met microcement te realiseren, van heel grof tot zeer fijn en glad, wat bijdraagt aan de veelzijdigheid van het materiaal.

Microcement in de badkamer

Microcement is een uitstekende keuze voor de badkamer. Het biedt een naadloze en hygiënische afwerking, perfect voor een ruimte waar hygiëne van het grootste belang is. Enkele voordelen van een microcement badkamer zijn:

 • Vochtwerend

 • Antibacterieel

 • Duurzaam

 • Gemakkelijk schoon te maken

Voor een volledig waterdichte afwerking en een vloer waterdicht te maken, wordt een kunsthars coating aangebracht op het microcement.

De naadloosheid en onderhoudsvriendelijkheid van microcement maken het een praktische keuze voor badkamers, met vele kleurmogelijkheden om uit te kiezen. Bovendien kan microcement rechtstreeks worden aangebracht op bestaande tegels, wat sloopwerk overbodig maakt en geen afval genereert. Dit maakt het een ideale keuze voor renovaties, waarbij je de look en feel van je badkamer volledig kunt veranderen zonder de noodzaak van ingrijpende bouwwerkzaamheden.

Microcement in de keuken

Als het op keukens aankomt, is microcement een winnaar op alle fronten. Het is niet alleen stijlvol, maar ook functioneel en praktisch. Microcement is een sterke en duurzame afwerkingslaag die persoonlijkheid en klasse kan toevoegen aan keukenbladen. Daarnaast is het bestand tegen vlekken, wat bijdraagt aan het behoud van het uiterlijk van de keuken op de lange termijn.

Bovendien is microcement makkelijk schoon te houden, waardoor het onderhoud in de keuken vereenvoudigd wordt. Of je nu een drukke professional bent die weinig tijd heeft voor schoonmaken, of een drukke ouder die een gemakkelijk te onderhouden keuken nodig heeft, microcement maakt het leven een beetje makkelijker. En laten we eerlijk zijn, wie wil dat nu niet?

Uitvoeringen en afwerkingen van microcement vloeren

Een van de geweldige dingen aan microcement is de vrijheid die het biedt als het gaat om uitvoeringen en afwerkingen. Met microcement kun je een diversiteit aan texturen realiseren, zoals grof, medium of fijn, die naadloos en zonder voegen kunnen worden aangebracht voor een uniek karakter en esthetiek. Dit betekent dat je de look en feel van je vloer volledig kunt aanpassen aan jouw specifieke smaak en stijl.

De afwerking van microcement vloeren kan variëren van een matte tot een glanzende uitstraling, inclusief kleuropties en een speciale metallic glinstering om aan individuele designvoorkeuren te voldoen. De slipweerstand van microcement vloeren is afhankelijk van de textuurkeuze; een grovere textuur resulteert in een ruwer oppervlak en betere slipweerstand, wat van belang kan zijn voor ruimtes waar veiligheid essentieel is. En natuurlijk wordt microcement altijd naadloos en strak afgewerkt, wat bijdraagt aan een hoge kwaliteit en luxe uitstraling van de vloer.

Kleuren en texturen

Als het gaat om kleuren en texturen, zijn de mogelijkheden met microcement en beton ciré bijna eindeloos. Microcement is beschikbaar in een bijna eindeloos aantal kleuren, waardoor het mogelijk is verschillende stijlen te creëren die passen bij diverse interieurs. Of je nu gaat voor een strakke, moderne look met koele, neutrale kleuren, of een meer traditionele, rustieke stijl met warme, aardse tonen, er is een kleur en textuur van microcement die perfect zal passen bij jouw esthetische voorkeuren.

Er zijn verschillende texturen beschikbaar met microcement, waarbij je kunt kiezen voor een robuuste en traditionele uitstraling met een onregelmatige textuur of voor een zachter oppervlak met een fijnere structuur. Dit geeft je de flexibiliteit om een vloer te creëren die niet alleen mooi is, maar ook praktisch voor je specifieke behoeften. Of je nu een vloer nodig hebt die bestand is tegen zwaar voetverkeer, of een glad, gemakkelijk schoon te maken oppervlak voor een keuken of badkamer, er is een microcement textuur die perfect zal werken voor jou.

Mat of glanzend

Naast kleur en textuur, is een andere belangrijke overweging bij het kiezen van een microcement vloer de glansgraad. Microcement vloeren kunnen gepersonaliseerd worden om een specifieke uitstraling te creëren. Voor een meer traditionele, rustieke look, kan je kiezen voor een matte afwerking. Maar als je houdt van een beetje glamour, dan is een glanzende afwerking met een glanzend oppervlak de perfecte keuze. Een glanzende afwerking kan ook helpen om licht te reflecteren, waardoor een ruimte groter en helderder lijkt.

En als je echt iets speciaals wilt, waarom dan niet overwegen om een metallic-effect toe te voegen aan je microcement vloer? Er zijn speciale soorten verf en sluieringen beschikbaar met metallic-effect voor een extra dimensie aan de afwerking. Dit kan een subtiele sprankeling toevoegen aan je vloer, waardoor het echt opvalt. Ongeacht de mogelijke afwerkingen die je kiest, het is belangrijk op te merken dat de eindafwerking van microcement zeer dun wordt aangebracht, niet dikker dan een halve millimeter per laag, en vereist een gelijkmatige druk tijdens het aanbrengen.

Het aanbrengen van microcement

Het aanbrengen van een microcement vloer is een proces dat vakmanschap en aandacht voor detail vereist. Het begint allemaal met de voorbereiding van de ondergrond, die aan de volgende eisen moet voldoen:

 • Stevig

 • Vlak

 • Schoon

 • Vetvrij

 • Een vochtigheidsgraad van maximaal 5%

Voor het aanbrengen van de mortel moet de ondergrond minstens 4 weken hebben kunnen drogen.

microcement kleuren

Het aanbrengen van een microcement vloer gaat vervolgens via een vast aantal stappen die van toepassing zijn op alle betonnen vloeren. En om het je gemakkelijk te maken, neemt Vroman het volledige project van aanbreng van microcement vloer uit handen op basis van een voorbereide ondergrond.

Voorbereiding van de ondergrond

Een goede voorbereiding van de ondergrond, oftewel het ondergrond voorbereiden, is cruciaal voor het succesvol aanbrengen van een microcement vloer. De ondergrond moet stevig, vet- en stofvrij zijn met een vochtigheidsgraad die niet meer bedraagt dan 5%. Dit zorgt ervoor dat het microcement goed hecht en dat er geen problemen ontstaan tijdens het uithardingsproces. Het aanbrengen van microcement op een niet goed uitgedroogde mortel ondergrond brengt het risico op scheurvorming met zich mee tijdens het uithardingsproces.

Om de ondergrond voor te bereiden, is de eerste stap het reinigen van de vloer of wand en het aanbrengen van een primer. Daarna kan het microcement worden aangebracht. Hierbij is het belangrijk om te weten dat microcement toepasbaar is op diverse ondergronden zoals:

 • stucwerk

 • beton

 • tegels

 • hout

En het mooie is dat microcement een hoge hechtingskracht heeft waardoor het over bestaande oppervlakken zoals tegels kan worden aangebracht, wat sloopwerk minimaliseert en renovatie makkelijker maakt.

Het aanbrengen van meerdere lagen

Na de voorbereiding van de ondergrond, begint het daadwerkelijke aanbrengen van de microcement vloer. Dit proces omvat het aanbrengen van meerdere lagen om een volledige kleuring en diepte te bereiken. De toplaag van een microcement vloer dient als beschermende laag en is cruciaal voor de duurzaamheid van de vloer.

Na de basislaag worden twee lagen aangebracht: speciaal ontwikkeld voor vloeren en voor muren, beide gepigmenteerd voor een volledige kleuring doorheen de diepte van het materiaal. Deze lagen zijn ideaal voor intensief gebruikte oppervlaktes en zorgen voor een oppervlak aangebracht met hoge kwaliteit op poreuze ondergronden, zelfs bij structurele belasting.

Het volledige proces van het aanbrengen van een microcement vloer neemt doorgaans drie tot vijf dagen in beslag, waarna de vloer ongeveer een week nodig heeft voor normale belasting.

Onderhoud van een microcement vloer

Een van de vele voordelen van een microcement vloer is hoe eenvoudig het is om te onderhouden. Microcement vloeren zijn:

 • Naadloos

 • Gemakkelijk schoon te maken

 • Vormen een hygiënisch oppervlak

 • Kunnen eenvoudig worden onderhouden met regelmatig stofzuigen en dweilen.

Voor het behoud van de schoonheid van microcement vloeren wordt aangeraden:

 • Elke drie maanden te dweilen met een speciale onderhoudswas om de beschermende toplaag te versterken.

 • Het direct opnemen en reinigen van gemorste vloeistoffen om lastige vlekken op microcement vloeren te voorkomen.

 • Microcement vloeren te reinigen met water; een neutraal schoonmaakmiddel volstaat. Het gebruik van bijtvriendelijke zeep gebaseerd op groene zeep helpt de beschermende coating niet te beschadigen.

Microcement prijzen: wat te verwachten?

Als je overweegt om een microcement vloer te installeren, vraag je je waarschijnlijk af wat je kunt verwachten qua kosten. De prijs van microcement wordt voornamelijk bepaald door:

 • Het totale oppervlak

 • Persoonlijke wensen

 • De staat van de ondervloer

 • Intensief gebruik.

Wat je misschien zal interesseren, is dat bij grotere oppervlaktes de prijs per vierkante meter van microcement vloeren voordeliger kan uitvallen. Dit betekent dat als je van plan bent om microcement in meerdere kamers of in een groot commercieel gebied te installeren, je uiteindelijk minder per vierkante meter kunt betalen dan wanneer je een kleinere ruimte zou doen. Het is dus de moeite waard om te overwegen om meerdere ruimtes tegelijk te doen als je de kosten wilt minimaliseren.

microcement vloer nadelen

Jouw partner in microcement: Vroman

Als het gaat om het installeren van een microcement vloer, wil je natuurlijk werken met een bedrijf dat je kunt vertrouwen. En dat is waar Vroman in beeld komt. Stijn Vroman leidt een professioneel team met uitgebreide ervaring dat klanten bijstaat in elke fase van hun microcement project. Ze bieden een totaalpakket aan: schilderen, vernissen en decoratieve technieken.

Vroman engageert zich om klanten volledige informatie te verstrekken, waarbij transparantie voorop staat in hun zakelijke benadering. Decoratieve technieken met microcement zijn hun absolute specialiteit. Maar je kan bij hen terecht voor veel meer decoratieve technieken. Zo werken ze zelfs met het bekende nieuwe VeroMetal®. Een koud vloeibare metal coating van écht metaal die niet meer weg te denken is uit de hedendaagse designwereld. Ze blijven zich ontwikkelen, garanderen kwaliteit en een perfecte afwerking in al hun werkzaamheden. Dus of je nu een nieuwe vloer nodig hebt voor je huis, je kantoor, of je winkel, je kunt erop vertrouwen dat Vroman de klus zal klaren met professionaliteit en aandacht voor detail.

Meer weten?

Neem een kijkje op de website van Vroman. Of lees het artikel van VT Wonen over waarom microcement een perfect waterdicht alternatief is.

Contacteer ons

Bij Vroman weten we wat we doen en staan we graag voor je klaar. Contacteer ons vrijblijvend of vraag een gratis offerte aan.

Professionele schilder inhuren? Neem contact op met Spuitwerken Vroman!

Als je op zoek bent naar hoogwaardig lak- of schilderwerk voor jouw project, dan ben je bij Spuitwerken Vroman aan het juiste adres. Onze ervaren professionals leveren kwaliteitsvol lakwerk voor een transparante en eerlijke prijs.

Dus ben je van plan om jouw interieur items te laten schilderen of lakken? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en ontdek hoe we jouw project naar een hoger niveau kunnen tillen!