Buitenmuur schilderen? Hou rekening met deze tips!

Staat ‘buitenmuur schilderen’ op jouw to-do lijst? Ontdek stapsgewijs hoe je je muur voorbereidt, de beste verf kiest en toepast voor een resultaat dat staat als een huis. Geen fratsen, gewoon heldere informatie voor een weerbestendige buitenmuur.

Wil je een stralende buitenmuur zonder zorgen? Contacteer dan zeker Vroman voor het allerbeste topresultaat. Wij hebben jarenlange ervaring in schilderwerken en maken met plezier offerte voor je project.

Belangrijkste aandachtspunten voordat je start:

 • Een goede voorbereiding, zoals reinigen, ontvetten en oude verflagen verwijderen, is cruciaal voor een duurzaam schilderresultaat op buitenmuren.
 • Gebruik professionele acrylverf voor buitenmuren voor betere weerstand tegen weersinvloeden en een langdurige strakke afwerking.
 • Correcte stappen zoals het aanbrengen van een primer gevolgd door overlappende afwerkingslagen zorgen voor een professioneel eindresultaat bij het schilderen van buitenmuren.

De juiste voorbereiding voor het schilderen van de buitenmuur

Bij het schilderen van een buitenmuur is een goede voorbereiding het halve werk. Je buitenschilderwerk voorbereiden zorgt ervoor dat de verf beter hecht en resulteert in een duurzamer eindresultaat. Het begint allemaal met het reinigen van de buitenmuur. Een schone, droge en stofvrije muur is de perfecte basis voor het schilderwerk. Buitenmuur schilderen doe je dus met een goede voorbereiding.

Naast reinigen is het ook belangrijk om oude verflagen te verwijderen en eventuele vochtproblemen te behandelen. Dit zorgt voor een gladde ondergrond waarop de nieuwe verflaag perfect kan hechten. Het is ook handig om ramen en deuren af te plakken met afplaktape om strakke randen te creëren.

Nu we de basis hebben besproken, laten we dieper ingaan op de stappen van het reinigen en ontvetten van de muur, evenals het behandelen van oude verflagen en loszittende voegen.

1. Reiniging en ontvetting van de muur

Het reinigen van de bakstenen buitenmuur is een cruciale stap in de voorbereiding. Een schoon oppervlak zorgt ervoor dat de verf beter hecht. Dit kan effectief gedaan worden met water en bleekwater, of met ammoniakwater of een neutraal reinigingsmiddel.

Voor een grondige reiniging kan een hogedrukreiniger ingezet worden om vuil en aanslag te verwijderen. Als er veel groene aanslag aanwezig is, kan het nodig zijn om een mos- en algenreiniger te gebruiken om de muur voor te behandelen.

2. Oude verflagen en loszittende voegen behandelen

Oude loszittende verflagen en afbladderende verf moeten worden verwijderd met een harde borstel. Hiermee zorgen we voor een goede hechting en een mooie dekking voor de nieuwe laag verf. Zodra de verf droogt zal het resultaat langdurig en professioneel zijn.

Het is ook belangrijk om de staat van de voegen te controleren. Loszittende voegen kunnen worden uitgeslepen en opnieuw gevoegd. Dit zorgt voor een goede basis voor de nieuwe verflaag en beschermt tegen regen. Voor het aanmaken van voegmortel wordt een verhouding van 1 deel cement op 4 delen metselzand aangeraden. Het repareren van voegen gebeurt met een voegbord en voegspijker, waarbij specie of snelcement tussen de voegen wordt aangebracht met een strijkende beweging. Dit moet goed drogen voordat de nieuwe verflaag wordt aangebracht.

Kies de juiste verf en materiaal!

Nu we een schone en goed voorbereide ondergrond hebben, is het tijd om de juiste verf en het juiste materiaal te kiezen. Dit is een cruciale stap in het schilderproces, omdat de kwaliteit van de verf en het materiaal een grote invloed heeft op het eindresultaat.

Het gebruik van professionele verf voor buitenmuren wordt sterk aanbevolen, omdat deze beter bestand is tegen de elementen en de noodzaak van frequente schilderbeurten kan verminderen. Maar welke soort verf is de beste keuze voor buitenmuren? En welk gereedschap en welke hulpmiddelen heb je nodig? Laten we deze vragen in de volgende subsecties beantwoorden.

1. Acrylverf voor buitenmuren

Acrylverf is de beste keuze voor vochtige muren en buitenmuren. Het biedt langdurige bescherming tegen weersinvloeden zoals:

 1. UV-straling

 2. regen

 3. wind

 4. vorst

Dit resulteert in een betere kleurbehoud en verminderde verkleuring door zonlicht.

De snelle droogtijd van acrylverf maakt het mogelijk om meerdere lagen op één dag aan te brengen, wat handig is bij onvoorspelbaar weer, vooral als de wind droogt.

2. Gereedschap en hulpmiddelen

Naast de juiste verf is het ook belangrijk om het juiste gereedschap en de juiste hulpmiddelen te hebben. Voor de veiligheid is het belangrijk om bij het schilderen van buitenmuren gebruik te maken van een stabiele ladder met antislip-treden, een beugel en stevige schoenen.

Dit zijn enkele essentiële basisgereedschappen voor het schilderen van buitenmuren:

 1. Kwasten voor precisiewerk

 2. Rollers voor grote vlakken - langharig voor baksteen en kortharig voor pleisterwerk en gipskarton

 3. Mengstaaf of boormachine met mengkop voor het mengen van de verf

 4. Verfemmer met inzetbakje voor het besparen van verf en vereenvoudigen van de schoonmaak

Het schilderproces: stap-voor-stap

We hebben nu een schone, goed voorbereide ondergrond, de juiste verf en het juiste materiaal. Het is tijd om te beginnen met schilderen. Maar waar beginnen we? En hoe zorgen we voor die strakke afwerking?

Het schilderproces begint met het aanbrengen van de primer, gevolgd door het schilderen van de afwerkingslagen. We overlopen elke stap even in detail.

1. Aanbrengen van de primer

Het aanbrengen van de primer is de eerste stap in het schilderproces. De primer beschermt de gereinigde gevel beter tegen weersomstandigheden en beperkt de zuigende werking van de muur om te voorkomen dat de verf in de muur trekt.

De primer moet kruiselings worden aangebracht, beginnend met verticale streken die daarna horizontaal worden uitgerold. Voor een nauwkeurige dekking moet de primer met een borstel in de hoeken aangebracht worden, zodat alle delen gelijkmatig bedekt zijn.

2. Schilderen van de afwerkingslagen

Na het aanbrengen van de primer is het tijd voor de afwerkingslagen. Deze worden aangebracht in overlappende vierkanten van ongeveer 1 m² voor een gelijkmatige dekking.

Het is belangrijk om de verf voldoende tijd te geven om te drogen tussen het aanbrengen van de afwerkingslagen door, zoals aangegeven op het etiket van de verfpotten. Je vindt ook meer info op de website van de verffabrikant, bv. Boss Paints.

Na het aanbrengen van de afwerkingslagen wordt de tape verwijderd om strakke randen te creëren.

Onderhoud en bescherming na het schilderen

Het schilderwerk is nu klaar, maar we zijn nog niet helemaal klaar. Voordat we gaan schilderen, zijn het onderhoud en de bescherming net zo belangrijk als het schilderproces zelf.

Het regelmatig reinigen van de geschilderde buitenmuur met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel helpt om het schilderwerk te onderhouden en de levensduur te verlengen.

Daarnaast kan het aanbrengen van een donkere kleur verf op de onderste 30 cm van de buitenmuur helpen om sporen van opspattende aarde en modder na een regenbui minder zichtbaar te maken.

Het is belangrijk om de juiste stappen te volgen bij het buitenmuur verven om een duurzaam en esthetisch resultaat te bereiken.

Vroman, jouw partner voor een luxueuze look van je gevel

Als het gaat om schilder- en lakdiensten van hoge kwaliteit en decoratieve technieken, is Spuitwerken Vroman jouw ideale partner. Als professionele schilder bieden wij een totaalpakket aan van luxe schilder- en lakdiensten voor zowel interieur als exterieur. Wij slagen erin volledige woningen en gevels te transformeren met schilderwerk dat tot in de puntjes is afgewerkt.

Enkele veelgestelde vragen van onze klanten:

Hoeveel lagen verf op buitenmuur?

Het beste resultaat wordt behaald door minimaal twee lagen verf aan te brengen op de buitenmuur. Je kunt de lengte van de muur vermenigvuldigen met de breedte om het aantal vierkante meters te berekenen, en dit verdubbelen voor het benodigde verfvolume.

Kan ik zelf mijn gevel schilderen?

Nee, het is het beste om je buitenmuur te laten behandelen en schilderen door een professioneel schildersbedrijf vanwege de expertise en ervaring die nodig is.

Welke verf gebruik ik best voor een stenen buitenmuur?

Je kunt het beste dispersieverf gebruiken voor het schilderen van stenen buitenmuren. Deze verven zijn waterverdunbaar, reukarm en snel drogend, en bieden een goede bescherming tegen verschillende weersomstandigheden. Gebruik buitenmuurverf van hoogwaardige kwaliteit voor een langere levensduur en zorg ervoor dat de muur goed schoon is voordat je begint.

Hoe moet je een buitenmuur verven?

Je buitenmuur verven begint met een goede voorbereiding, waarbij je loszittende verf verwijdert, fixeermiddel aanbrengt en het houtwerk (indien dat aanwezig is bv bij raamwerk) afplakt.

Vervolgens breng je de grondlaag met een verfkwast aan, gevolgd door het schilderen van de muur met een gevelrol. Let op de ideale temperatuur tussen de 10 en 20°C en vermijd schilderen in de volle zon, vochtig weer en bij veel wind.

Heb je hier vragen over, contacteer ons dan zeker en wij helpen je graag verder.

Professionele schilder inhuren? Neem contact op met Spuitwerken Vroman!

Als je op zoek bent naar hoogwaardig lak- of schilderwerk voor jouw project, dan ben je bij Spuitwerken Vroman aan het juiste adres. Onze ervaren professionals leveren kwaliteitsvol lakwerk voor een transparante en eerlijke prijs.

Dus ben je van plan om jouw interieur items te laten schilderen of lakken? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en ontdek hoe we jouw project naar een hoger niveau kunnen tillen!